- Suurin osa lieväoireisista psoriaasipotilaista voidaan hoitaa perusterveydenhuollossa.
- Mikäli paikallishoidolla tai luonnonvalohoidolla ei saada toivottavia vaikutuksia, voidaan potilas ohjata lähetteellä ihotautien poliklinikalle.
Mitkä ovat yleisimmät psoriaasin hoitovaihtoehdot?
Jos ihottumasi on lievää ja vähäoireista, riittää hoidoksi yleislääkärin määräämä paikallishoito, eli käytännössä perusvoiteet sekä kortisonivoiteet ja D-vitamiinijohdokset.
Perusvoiteet pehmentävät ja kosteuttavat psoriaasia sairastavan ihoa. Vaikka perusvoiteet eivät sinällään hoida itse tautia, ne ovat tärkeä osa perushoitoa, koska ihon kuivuus ylläpitää psoriaasin iho-oireita. Sopiva perusvoide vähentää ihon kutinaa, hilseilyä ja arkuutta.
Ohuilla ihoalueilla, kuten kasvoilla ja taivealueilla esiintyvän psoriaasin hoidossa käytetään yleensä keskivahvoja kortisonivoiteita.
Paksummilla ihoalueilla käytetään vahvoja tai joskus erittäin vahvoja kortisonivoiteita. Kortisonivoiteita tulee käyttää kuurimuotoisesti lääkärin ohjeen mukaan, jotta vältetään haittavaikutukset. Kuurimuotoinen käyttö tarkoittaa käytännössä kortikosteroidia sisältävän paikallishoitovalmisteen päivittäistä käyttöä ihottuma-alueelle ohjeistetun pituisen ajan, jonka jälkeen pidetään hoidetulle ihoalueelle kortikosteroidia sisältävistä paikallishoitovalmisteista vähintään edeltävästi toteutetun kuurin pituinen käyttötauko tai jatketaan kahdesti viikossa tapahtuvalla ylläpitohoidolla.
Kortikosteroidivoiteet ja D-vitamiinijohdokset, kuten kalsipotrioli ja kalsitrioli, lievittävät oireita ja rauhoittavat tulehdusta sekä lievittävät kutinaa. Paikallishoidon loputtua oireet uusiutuvat yleensä melko nopeasti. Ylläpitohoidolla kahtena päivänä viikossa on mahdollista estää uusiutumista.
Useat lieväoireiset psoriaatikot hyötyvät myös auringonvalosta.
Mitä muita hoitovaihtoehtoja on?
Jos paikallishoito ei riitä ja sinulla diagnosoidaan keskivaikea tai vaikea psoriaasi, ihotautilääkäri voi määrätä jotakin seuraavista hoitovaihtoehdoista:
- Valohoito (UVB- tai PUVA-valohoidon on todettu lievittävän oireita pidemmän aikaa paikallishoitoon verrattuna)
- Systeeminen eli sisäinen lääkehoito (lääke annetaan tablettien tai pistosten muodossa)
Miten voit itse vaikuttaa hoidon onnistumiseen?
Paikallishoito onnistuu parhaiten, kun jaksat noudattaa hoito-ohjeita ja voidella ihoasi ohjeistuksen mukaisesti.
Elintavoillasi voit vaikuttaa psoriaasiin ja hoidon onnistumiseen. Ylipainon lisäksi stressi, masentuneisuus, tupakointi ja runsas alkoholinkäyttö suurentavat selvästi riskiä psoriaasin puhkeamiseen, ja pahentavat sen oireita. Myös lapsilla ylipaino lisää riskiä sairastua psoriaasiin. Ylipaino voi myös heikentää hoidon tehoa. Aikuisilla tupakointi moninkertaistaa psoriaasin puhkeamisen todennäköisyyden, jos potilaalla on perinnöllinen riski sairastua psoriaasiin. Psoriaasin kannalta on hyödyllistä pyrkiä säilyttämään normaalipainoisuus, harrastaa säännöllisesti itselle mieluista liikuntaa, välttää tupakointia ja käyttää alkoholia korkeintaan kohtuudella.
- Terveyskylä.fi: Psoriaasia pahentavia tekijöitä
- Terveyskylä.fi: Psoriaasin paikallis- eli voidehoidot
Mitä haittavaikutuksia paikallishoidolla voi olla?
Käytä lääkevoiteita lääkärin ohjeen mukaisesti kuurimuotoisesti. Vahvojen kortikosterioidivoiteiden pitkäaikainen, yhtäjaksoinen käyttö voi ohentaa ihoa. Käyttötauot hoitojaksojen välissä suojaavat haittavaikutuksilta.
Milloin sinun on syytä olla uudestaan yhteydessä lääkäriin?
Ole uudelleen yhteydessä terveydenhuollon yksikköön, mikäli ihottumasi ei ole rauhoittunut riittävästi sinulle määrätyillä hoidoilla.
Miten nivelpsoriaasia hoidetaan?
Nivelpsoriaasia hoidetaan yleisimmin tulehduskipu- ja reumalääkkeillä. Nivelten ja tulehtuneiden jänteiden paikallishoitoon voidaan hyödyntää myös kortisonipistoksia. Oikeanlainen liikunta lievittää jäykkyyttä ja kipua.
Lisätietoja
-
- Psori.fi: Hoitovaihtoehdot
- Psori.fi: Psoriasisliitto - Lisätietoa sekä tukea elämään sairauden kanssa
Arviointi
Tee kliininen arvio, määritä PASI-indeksi ja ota tarvittaessa koepala.
Oikean hoidon valinta
- Perusvoiteet
- Kaikille potilaille riippumatta muista hoidoista
- Kortikosteroidivoiteet
- Yhdistelmävoiteet:
- Hilseen kuorinta: Salisyylihappo + vahva kortikosteroidi (beetametasoni)
- Kalsipotrioli + vahva kortikosteroidi (beetametasoni)
- Tehokkaampia kuin pelkkä kortikosteroidi, mutta hieman kalliimpia
- Ohuille ihoalueille (kasvot, korvat, kaula, taipeet) käytetään keskivahvoja kortikosteroidivoiteita ja kalsineuriininestäjävoiteita, kuten takrolimuusivoidetta
- Paksuille ihoalueille (vartalo ja raajat) käytetään vahvoja kortikosteroidivoiteita kuten beetametasonia tai yhdistelmävalmisteita
Anna potilaalle hoito-ohjeet, joita hänen on helppo ymmärtää ja noudattaa. Ohjaa potilas tarvittaessa hoitajan vastaanotolle perusteellisempaa hoidonohjausta varten.
Potilaan tarvitsema muu tuki
Ohjaa potilasta eri tukimuotojen pariin.
- Vertaistuki: Psori.fi
- Potilasjärjestöt: Psori.fi
- Terapianavigaattori.fi: Terapianavigaattori
- DLQI- elämänlaatukysely (pdf)
Liitännäissairaudet
Psoriaatikoilla on muuta väestöä suurempi riski sairastua muihin sairauksiin psoriaasin lisäksi. Näistä liitännäissairauksista yleisimpiä ovat:
- Verenpainetauti
- Veren kohonneet rasva-arvot
- Sepelvaltimotauti
- Diabetes
- Ylipaino
- Tulehdukselliset suolistosairaudet
- Masennus
Huomioi potilaan hoidon kokonaisvaltaisessa suunnittelussa myös liitännäissairauksien ennaltaehkäisy ja/tai hoito. Potilasta kannustetaan terveisiin elämäntapoihin, kuten normaalipainoisuuteen, säännölliseen liikuntaan, tupakoimattomuuteen ja korkeintaan kohtuulliseen alkoholinkäyttöön.
Huomioi myös mahdolliset psoriaasia pahentavat tekijät kuten infektiot (eritoten hampaisto).