Kuntoutus

Parkinsonin tautiin sairastunut hyötyy moniammatillisesta kuntoutuksesta. Kuntoutustarve on aina yksilöllinen ja se arvioidaan lääkärin pyynnöstä. Toimintakyvyn ongelmia saattaa olla liikkumisessa ja päivittäisissä toiminnoissa kuten syömisessä ja pukeutumisessa. Ongelmia saattaa olla myös kommunikoinnissa, nielemisessä, ravitsemuksessa sekä ajattelutoiminnoissa. Oikeus sairauden aiheuttaman toimintakyvyn heikkenemisen perusteella myönnettäviin etuisuuksiin tulee myös tarkistaa.

Kuntoutuksella tuetaan kuntoutujan fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista toimintakykyä, hyvinvointia, osallistumismahdollisuuksia ja työllistymistä. Se tukee itsenäistä selviytymistä ja hyvinvointia. Kuntoutus vahvistaa sairastavan voimavaroja, toimintakykyä ja hallinnan tunnetta sekä vaikuttaa arjen toimintamahdollisuuksiin. Kuntoutuksen osana voidaan myöntää arjessa selviytymistä helpottavia apuvälineitä. Sopeutumisvalmennus ja laitoskuntoutus tukevat sairastuneita ja heidän perheitään monissa eri elämäntilanteissa.

Lue lisää

Terveyskylä: Kuntoutus

Terveyskylä: Kuntoutuksen eri osa-alueet

Käypähoito: Parkinsonin tauti

Toimintaterapia

Lääkärin konsultaatiopyyntö on aiheellinen, kun potilaalla ilmenee vaikeuksia suoriutua tarvitsemistaan ja haluamistaan päivittäisistä toiminnoista. 

  • toimintakyvyn arvio: päivittäiset toiminnot (käsienkäyttö, kognitio)
  • pienapuväline- ja ortoositarpeen arvio (valmistuotteet, yksilöllisesti valmistetut)
  • toimintaterapiatarpeen arvio ja jatkokuntoutuksen järjestäminen
  • ohjaus ja neuvonta.

Lue lisää

Terveyskylä: Toimintaterapia

Fysioterapia

Lääkärin konsultaatiopyyntö on aiheellinen, kun potilaalla ilmenee ongelmia liikkumisessa, tasapainon hallinnassa, liikkeiden tuotossa ja hengitysfunktiossa.

  • liikkumisen ja tasapainon arvio/harjoittaminen
  • apuvälinetarpeen arvio
  • fysioterapiatarpeen arvio ja jatkokuntoutuksen järjestäminen
  • ohjaus ja neuvonta.

Lue lisää

Terveyskylä: Fysioterapia

Terveysportti: Fysioterapia

Terveysportti: Kävelyn parantaminen

Terveysportti: Tasapainon parantaminen ja kaatumisten ehkäiseminen

Puheterapia

Lääkärin konsultaatiopyyntö puheterapeutille on aiheellinen, mikäli potilas itse, hänen läheisensä tai lääkäri havaitsevat ongelmia, jotka viittaavat

  • äänen voimakkuuden heikentymiseen
  • puheen tuoton epäselvyyteen
  • nielemisvaikeuteen
  • sanahaun ja kerronnan vaikeuksiin.

Mikäli potilaan hoitovastuu on terveyskeskuksessa, puheterapeuttinen arviointi ja kuntoutus toteutetaan ensisijaisesti kunnan omana toimintana tai ostopalveluna. Mikäli potilaan hoitovastuu on sairaanhoitopiirin neurologialla, puheterapeuttinen arviointi toteutuu siellä. Puheterapeuttinen kuntoutus toteutetaan tällöin joko sairaanhoitopiirin maksusitoumuksella tai kunnan järjestämänä.

Puheterapeutin tehtävänä on arvioida sairauden aiheuttaman häiriön laatua ja vaikeusastetta sekä arvionsa pohjalta tarvittaessa laatia suunnitelma puheterapeuttisesta kuntoutuksesta ja kommunikaatioapuvälineiden tarpeesta. Kuntoutuksen menetelmät ja tavoitteet määräytyvät potilaan häiriön mukaan.

Lue lisää

Terveyskylä: Puheterapia

Terveysportti: Puheterapia 

Kuntoutusohjaus

Kuntoutusohjaus on laaja-alaista pitkäaikaissairaan ja/tai vammautuneen henkilön ja hänen läheistensä jokapäiväistä selviytymistä tukevaa toimintaa. Kuntoutusohjauksen tavoitteena ovat potilaan ja hänen perheensä toimintakyvyn ja itsenäisen selviytymisen tukeminen ja lisääminen muuttuneessa elämäntilanteessa.

Kuntoutusohjaaja on potilaan ja hänen perheensä/läheistensä yhteyshenkilö sairaalan, kodin, päiväkodin, koulun sekä hoitoon ja kuntoutukseen osallistuvien ammattihenkilöiden ja eri palvelujärjestelmien välillä.

Kuntoutusohjaaja

  • antaa sairauteen ja/tai vammaan liittyvää henkilökohtaista neuvontaa ja ohjausta potilaalle ja hänen perheelleen
  • ohjaa lääkinnällisen, sosiaalisen ja ammatillisen kuntoutuksen palveluihin
  • ohjaa apuvälineiden käytössä
  • ohjaa sosiaaliturvaan ja -palveluihin liittyvissä asioissa
  • seuraa ja koordinoi kuntoutustoimenpiteiden toteutumista.

Lue lisää

Terveyskylä: Kuntoutusohjaus

Sosiaalityö

Sosiaalityöntekijä opastaa ja avustaa potilaita ja heidän läheisiään siten, että sairaudesta huolimatta taloudellinen toimeentulo, sosiaalinen suoriutuminen ja yhteiskunnallinen osallistuminen jatkuisivat mahdollisimman normaalisti. Sosiaalityöntekijöiden palvelut ovat maksuttomia.

Konsultaatiopyyntö sosiaalityöntekijälle on aiheellinen mikäli lääkäri, muu henkilökunta, potilas tai hänen läheisensä huomaavat tarvetta

  • Neuvontaan ja ohjaukseen sosiaalivakuutus-, sosiaalietuus-, sosiaalipalvelu-, kuntoutumis- ja oikeusturva-asioissa.
  • Avustaa eri hakemusten teossa.
  • Järjestää hoitoon ja kuntoutukseen liittyvää toimeentuloa.

Lue lisää

Terveyskylä: Sairaalan sosiaalityöntekijä ohjaa sosiaalipalveluissa

Palveluita ovat muun muassa

  • sosiaalisen arvion tekeminen
  • neuvonta ja ohjaus sosiaalivakuutus-, sosiaalietuus-, sosiaalipalvelu-, kuntoutumis- ja oikeusturva-asioissa sekä avustaminen niihin liittyvissä hakemuksissa
  • hoitoon ja kuntoutukseen liittyvän toimeentulon järjestäminen sekä muun välttämättömän toimeentulon turvaaminen 
  • kuljetuspalvelut.

Ravitsemusterapia

Sairauden edetessä Parkinsonin tautia sairastavilla potilailla lisääntyy riski vajaaravitsemukselle. Parkinsonin tautia sairastavan potilaan ravitsemustilaa tulee seurata potilasta hoitavassa yksikössä muun seurannan ohessa. Seurantaan kuuluu painon kehityksen seuranta sekä vajaaravitsemuksen riskin arviointi potilaan nielemiseen, syömiseen ja ruoanlaittoon liittyvien toimintakyvyn muutosten ohessa.

Potilaan tulee saada perustason ravitsemusohjausta asiaan perehtyneen sairaanhoitajan toimesta jo sairauden alkuvaiheessa. Ohjauksen materiaalina voi käyttää Parkinson-liiton julkaisemaa ruokavalio-opasta (linkki alempana). Ravitsemusterapeutin konsultaatio (arvio ravitsemuksen riittävyydestä ja yksilöllinen ravitsemushoitosuunnitelma) ovat tarpeen, jos potilaalla ilmenee:

• merkittäviä nielemis- tai pureskeluongelmia
• tahatonta laihtumista tai vajaaravitsemuksen korkea riski (NRS pisteet ≥ 5 tai
MNA pisteet < 17)
• letkuravitsemuksen tarve (suunnittelu, toteutus ja seuranta).

Lue lisää

Parkinsonliitto: Ruokavalio-opas Parkinsonin tautia sairastavalle

Terveyskylä: Kuntoutumistalo: Ravitsemus riittäväksi – estä vajaaravitsemus –omahoitopolku

Neuropsykologinen tutkimus

Neuropsykologinen tutkimus pyydetään tarvittaessa (esim. työkyvyn arviointi, erotusdiagnostiikka, kuntoutustarve). Tutkimus kuuluu DBS-esitutkimuksen protokollaan.

Sopeutumisvalmennus ja laitoskuntoutus

Kurssit auttavat potilasta ja hänen läheisiään sopeutumaan sairauden tuomiin muutoksiin. Kursseilta saa tietoa sairaudesta, vertaistukea sekä uusia näkökulmia arjessa selviytymiseen. Potilas tarvitsee lääkärin lausunnon kuntoutustarpeesta. Potilaan on myös tehtävä oma hakemus.

Lue lisää

Kela: Lääkärinlausunnot ja todistukset