Rauhallisessa vaiheessa oleva tulehduksellinen suolistosairaus ei vaikuta merkittävästi hedelmällisyyteen tai raskauteen. Yleisperiaatteena on, että raskautta yritettäessä IBD:n tulisikin mieluiten olla oireeton eli remissiossa.
IBD ja seksi
Etenkin hankalaoireinen IBD voi helposti suunnata mielenkiinnon pois seksin harrastamisesta. IBD:stä tulisikin keskustella esimerkiksi mahdollisen vakituisen kumppanin kanssa avoimesti.
Raskauden ehkäisy
Sairastaessasi IBD:tä voit valita sinulle sopivimman ehkäisymenetelmän vapaasti. On kuitenkin hyvä huomioida, että suolistosairauden aktiivisessa vaiheessa suun kautta otettavien lääkkeiden imeytyminen elimistössä voi olla heikentynyt esimerkiksi ripulin takia. Ehkäisyteho voi siis jäädä huonommaksi, ja raskauden mahdollisuus on suurempi. Tällöin muut ehkäisymenetelmät, kuten kierukka tai kondomi, voivat olla varmempia. Vaihtoehdoista kannattaa keskustella lääkärin tai hoitajan kanssa.
Raskaus ja IBD
Yleisesti ottaen IBD:n tulisi mieluiten olla remissiossa eli oireettomana, kun raskautta lähdetään yrittämään. Aina tämä ei onnistu, ja silloin tärkeintä on suunnitella raskaudenaikainen lääkitys ja mahdollisten pahenemisvaiheiden hoito huolellisesti.
Yleensä suolistotulehdusta sairastavan raskaus sujuu ongelmitta, jos sairaus on ollut rauhallisessa vaiheessa ennen raskautta.
Useimpia IBD:n hoitoon käytettäviä lääkkeitä voidaan käyttää raskauden aikana. Poikkeus tähän sääntöön on metotreksaatti, jota ei saa käyttää raskauden aikana sikiövaurion riskin takia. Sekä tulevan äidin että isän on lopetettava metotreksaatin käyttö viimeistään kolme kuukautta ennen raskauden yrittämistä.
Lääkityksestä kannattaa keskustella hoitavan lääkärin ja hoitajan kanssa jo ennen raskautta. Lääkitystä ei saa lopettaa omatoimisesti.
Vaikeaoireinen tulehdus tai aikaisemmat vatsan ja lantion alueen leikkaukset voivat tehdä raskaaksi tulemisesta vaikeampaa. Tällöin hedelmöityshoidoilla saadaan tarvittaessa yhtä hyviä tuloksia kuin leikkaamattomillakin.
IBD:n pahenemisvaiheet raskauden aikana
Raskauden aikana on tärkeää hoitaa mahdolliset pahenemisvaiheet ajoissa. Aktiivinen suoliston tulehdus lisää keskenmenon ja ennenaikaisen synnytyksen riskiä ja voi alentaa lapsen syntymäpainoa. Sinun tulee olla yhteydessä IBD:si hoidosta vastaavaan yksikköön raskauden aikana, jos suolistotulehdus alkaa oireilla tavallista rajummin. Pahenemisvaiheita voidaan hoitaa myös raskauden aikana kortisonilla.
Raskauden seuranta neuvolassa tai äitiyspoliklinikalla
Yleensä IBD:tä sairastavat käyvät raskauden aikana tavalliseen tapaan neuvolassa ja samanaikaisesti kontrollikäynneillä vatsatautien poliklinikalla. Jotkut saattavat olla myös seurannassa erikoissairaanhoidon äitiyspoliklinikalla.
Synnytys ja imetys
IBD:n sairastaminen ei ole este tavalliselle alatiesynnytykselle. Joskus äidin aiemman leikkaushoidon takia voidaan suositella mieluummin sektiosynnytystä eli keisarinleikkausta. Synnytystavasta päätetään viimeistään synnytyssairaalassa.
Vain pieni osa äidin käyttämistä lääkkeistä erittyy äidinmaitoon, ja useimpien tulehduksellisten suolistosairauksien hoidossa käytettyjen lääkkeiden käyttöä pidetään imetyksen aikana täysin turvallisena. Metotreksaattia, siklosporiinia, metronidatsolia ja siprofloksasiinia ei suositella käytettävän imetyksen aikana.
Periytyykö IBD?
Alttius IBD:een sairastumiseen voi periytyä. Kaikista tulehduksellista suolistosairautta sairastavista noin 5–20 prosentilla on suvussa joko Crohnin tautia tai haavaista paksusuolen tulehdusta. Tulehduksellista suolistosairautta sairastavan henkilön ensimmäisen asteen sukulaisilla
on noin 10–15-kertainen riski sairastua. Riski on jonkin verran korkeampi Crohnin taudissa kuin haavaisessa paksusuolen tulehduksessa. Jos toisella vanhemmista on tulehduksellinen suolistosairaus, on lapsen riski sairastua 10–20 prosenttia, ja jos molemmilla vanhemmilla on tulehduksellinen suolistosairaus, on lapsen sairastumisriski 30–50 prosenttia.
Miehet ja IBD:n lääkehoito
IBD:tä sairastavat miehet voivat metotreksaattia lukuun ottamatta käyttää IBD:n hoitoon tarkoitettuja lääkkeitä perheenlisäystä suunniteltaessa. Metotreksaatti tulee jättää pois käytöstä vähintään kolme kuukautta ennen raskauden alkua.
Sulfasalatsiini saattaa miehillä aiheuttaa siittiöiden määrän laskua. Vaikutuksen tiedetään olevan ohimenevä, ja siittiöiden lukumäärä palaa lääkkeen käyttöä edeltäneelle tasolle kun lääkehoito sulfasalatsiinilla lopetetaan. Sulfasalatsiinia ei kuitenkaan voi käyttää ehkäisykeinona.
Linkit
Terveyskylän Vatsatalon artikkeli IBD:stä, seksuaaliterveydestä ja raskaudesta