Elämäntavat

Tulehduksellisella suolistosairaudella on suuri vaikutus elämänlaatuun. Hyvistä elämäntavoista on tärkeää pitää kiinni, sillä siten voit merkittävästi kohentaa omaa elämänlaatuasi.

Tulosta teksti

Ruokavalio

IBD-potilaiden ruokavalio ei eroa normaalista suositellusta suomalaisesta ruokavaliosta, eli ruokavalion tulee olla mahdollisimman monipuolinen ja taata riittävä hiven- ja ravintoaineiden saanti. Ravinnossa tulee huolehtia erityisesti raudan, D-vitamiinin ja kalsiumin saannista. Jos osa suolesta
on jouduttu poistamaan, sinun on hyvä tavata ravitsemusterapeuttia. Välttämisruokavalioista tai muista dieeteistä ei tiedetä olevan hyötyä IBD:ssä.

Liikunta

Liikunta kohentaa yleisvointia ja vähentää psyykkistä kuormitusta. Fyysisen rasituksen yhteydessä vapautuvat endorfiinit aiheuttavat hyvää oloa. Taudin ollessa aktiivinen sinun tulee välttää voimakasta fyysistä rasitusta. Tällöin kannattaa suosia ensisijaisesti kevyttä liikuntaa. Urheilemista on syytä jatkaa heti, kun se on käytännössä mahdollista. Kun tauti on oireeton, voit harrastaa myös monipuolista rasittavaa liikuntaa. Vain jos sinulle on kehittynyt osteroporoosi eli luukato, sinun tulee välttää lajeja, joissa on riski kaatumiselle tai rajuille törmäyksille (esimerkiksi eri palloilulajit ja taistelulajit).

Uni ja väsymys

Yksi IBD:n hoidon peruspilareista on säännöllinen vuorokausirytmi eli riittävän unen saanti. Liian vähäinen uni nostaa stressihormonien tasoja ja saa aikaan taudin oireiden lisääntymistä. Itse tulehdus ei välttämättä aktivoidu.

Alkoholi ja tupakka

Haavainen paksusuolentulehdus on erityisesti tupakoimattomien sairaus
ja tupakoinnin lopettaminen voi pahentaa koliitin oireita. Vaikka tupakointi vaikuttaa haavaiseen paksusuolentulehdukseen suotuisasti, tulee tupakointia välttää sen runsaiden haitallisten vaikutusten vuoksi. Näitä ovat muun muassa suurentunut riski sydänsairauksille ja keuhkosairauksille, kuten keuhkosyövälle, suurentunut valtimonkovettumataudin riski sekä vitamiinien ja mineraalien heikentynyt imeytyminen.

Crohnin taudissa tupakointi vaikuttaa haitallisesti. Riski sairastua Crohnin tautiin on tupakoitsijoilla kaksinkertainen tupakoimattomiin verrattuna, erityisesti nuorilla naisilla. Myös Crohnin taudin kulku saattaa olla tupakoitsijoilla vaikeampi. Tupakoinnin lopettaminen parantaa Crohnin taudin kulkua, ja tupakoinnin lopettaneilla lääkehoidon tarve ja leikkaukseen joutumisen riski pienenevät.

Ravitsemus ja lisäravinteet

Vajaaravitsemus on riski etenkin silloin kun IBD on aktiivinen, tällöin voi esiintyä mm. ruokahaluttomuutta. Kliinisiä täydennysravintovalmisteita on saatavilla sekä juoma- että syömävalmiina annoksina että erilaisina jauheina ja liuoksina. Taudin oireiden lievittämisessä näillä aineilla ei ole merkitystä, mutta niiden käytöllä voidaan varmistaa riittävä vitamiinien ja kivennäisaineiden saanti.

Matkustaminen

Ensisijainen tavoite on saada IBD oireettomaksi, jolloin voit myös sangen vapaasti matkustaa. Järkevintä on lähteä matkalle silloin, kun sairaus on rauhallinen. Tällöin on ehdottoman tärkeää käyttää lääkärin määräämiä lääkeitä ohjeen mukaan ja välttää ruoka-aineita, joiden tietää kokemuksesta pahentavan oireita. Jos tauti on aktiivinen lomalle lähtiessä, on tärkeää että valitsee matkakohteen oikein. Tällöin ei liene järkevää lähteä millekään seikkailumatkalle tai matalan hygieniatason tai elintason maahan. Loma Suomessa aiheuttaa harvoin ongelmia.

Euroopassa matkustaessa kannattaa hankkia eurooppalainen sairaanhoitokortti, jonka voi hankkia Kelasta. Myös matkavakuutus kannattaa pitää ajantasalla. Lisäksi kaikki tarvittavat rokotukset tulee olla kunnossa.

Suomessa matkustaessa on hyvä pitää mukana Vessapassia, jos tulee kiireellinen tarve löytää lähin vessa. Vessapassin saa liittymällä Crohn ja Colitis ry:n jäseneksi. Potilasjärjestöstä voi kysyä myös matkailijoille tarkoitettua Terveyskorttia.

Lue lisää

Terveyskylän Vatsatalon artikkeli IBD:stä ja matkustamisesta

Reunapaikka.fi:n blogit matkustamisesta