Avannehoitaja

Tulosta teksti

Hankalaa tai huonosti lääkehoitoon reagoivaa tulehduksellista suolistosairautta voidaan hoitaa myös leikkauksella. Osassa leikkauksista joudutaan tekemään väliaikainen tai pysyvä avanne.

Lue lisää IBD:n leikkaushoidosta artikkelista “Hoito ja lääkitys”.

Avannehoitaja on avannehoitotyön asiantuntija, jolta saat paljon lisätietoa elämästä avanteen kanssa.

Joitakin yleisiä avanteeseen liittyviä kysymyksiä ja huolenaiheita:

  • Voiko käydä suihkussa tai saunassa?
  • Voinko palata työelämään avanteen kanssa?
  • Voinko tulla raskaaksi avanteen kanssa?
  • Voinko matkustella avanteen kanssa?
  • Pelkään että pussi kahisee, löystyy tai haisee.
  • Kehoni nolottaa minua avanteen vuoksi.
  • Olen huolissani avanteesta kuuluvista äänistä.
  • Pelkään, että avanteen kanssa on vaikea olla yötä pois kotoa.
  • Pelkään tilani olevan taakka läheisilleni.

Avannehoitajan vinkit avanneleikatuille

“Vertaistukea kannattaa etsiä jo ennen avanneleikkausta. Tunnustele ja mieti, millaista tukea ja keskustelua kaipaat. Vertaistuen löytämiseksi saat apua avannehoitajalta ja yhdistyksista, kuten Finnilcosta.

Avoimuus on hyväksi. Avannetta ei kannata piilotella ja salailla. Juttele rohkeasti ystäviesi ja läheistesi kanssa. Näin avanteesta tulee arkipäivää ja normaalia myös heille.

Aktiivisuus parantaa oloa. Lähde leikkauksen jälkeen mahdollisimman pian tekemään niitä kivoja asioita, joita olet aina ennenkin tehnyt. Käy kaupassa, tapaa, ystäviä, aja autoa.

Henkisestä hyvinvoinnista ei tarvitse olla itsekseen vastuussa. Kenenkään ei tarvitse olla yksin, hae apua riittävän ajoissa. Avannehoitajalle voi myös puhua avoimesti tunteista, joita avanne herättää.”

Avanne ja seksi

Seksiä voi turvallisesti ja huoletta alkaa harrastamaan heti kun on toipunut avanneleikkauksesta fyysisesti. Monilla avanneleikkaus aiheuttaa kuitenkin fyysisten muutosten lisäksi muutoksia kehonkuvaan ja seksuaalisuuteen. Avanteen hyväksyminen ja eheän kehonkuvan muodostuminen sekä luottamus partneriin ja tieto ja kokemus avanteen kanssa elämisestä auttavat myös seksuaalisuuden löytämisessä. Kannattaa muistaa, että avanne ei ole sairaus, vaan sairauden jälkeistä elämää helpottava hoito.

Mahdollisia hankaluuksia etenkin alkuvaiheessa avanneleikkauksen jälkeen saattavat olla haluttomuus, yhdyntäkivut, tuntopuutokset erogeenisilla alueilla ja emättimen kuivuus sekä erektiohäiriöt. Nämä muutokset ovat yleensä väliaikaisia, ja kaikilla ei hankaluuksia esiinny ollenkaan. Muista, että voit halutessasi olla yhteydessä myös seksuaalineuvojaan.

Vinkkejä seksin harrastamiseen avanteen kanssa:

  • Avanneleikatuille suunnitellut seksikkäät alusasut
  • Intiimiin tilanteeseen sopiva sidos
  • Liukuvoiteen käyttö
  • Tyhjennä tai vaihda pussi ennen seksiä
  • Ota mahdollisten ongelmien pitkittyessä yhteyttä lääkäriin

Mitä sinun tulee tietää eri avannetarvikkeista ja niiden hankkimisesta?

Jos sinulle tehdään avanneleikkaus, saat aina yksilöllisen tarpeen mukaiset avannetarvikkeet ja mahdolliset lisätarvikkeet maksutta oman paikkakunnan hoitotarvikejakelusta.

Avannetuotteita on Suomessa käytössä laaja valikoima. Tuotteet tilataan yleensä noin 2-3 viikkoa etukäteen hieman asuinpaikasta riippuen. Avannehoitaja tekee aina kanssasi hoitosuunnitelman ja tarvittaessa päivittää suunnitelmaa.

Miten usein avannehoitaja kuuluu tavata?

Pääsääntönä on, että avannehoitajaa tavataan kun sille on tarvetta. Vastaanotolle pääsee Tyks:ssa joko lähetteellä tai ilman lähetettä.
Avannehoitaja järjestää noin kaksi viikkoa ennen avanteeseen johtavaa leikkausta esikäynnin, ja noin 1 kk leikkauksen jälkeen kontrollikäynnin. Käyntejä järjestetään tarvittaessa myös aiemmin, jos tarvetta ilmenee.

Säännöllisiä määräaikaiskäyntejä jokaiselle avanneleikatulle ei ole, vaan tilanteen vakiinnuttua kontrollivastaanottoja järjestetään tarvittaessa. Iho-ongelmissa ja muissa ongelmatilanteissa kannattaa aina ottaa yhteys avannehoitajaan.

Miten avannehoitajaan saa yhteyden?

Avannehoitajan vastaanotto on Tyks A-sairaalan A-siivessä 2. kerroksessa. Vastaanotto on maanantaista perjantaihin klo 8-15, ja aika on varattava etukäteen.
Ajanvarauksen voit tehdä ma-pe klo 9-11 ja 12–14 puhelinnumerosta 02 313 3283, jolloin puhelimeen vastaa sihteeri.

Avannehoitajan soittoaika ma-to klo 7.30-8.15 ja pe 10.30-11.00. Puhelinnumero on 02 313 6227. Avannepoliklinikan tavoitat myös sähköpostitse: avannepoliklinikka@tyks.fi.

Linkkejä:

Avanneopas ja vertaistukea.
Potilasohjeet eri avanteista.
Voimavaroja tukeva potilasohjaus, miellekartta ja Avanteenhoidon käsikirja.