Tulehduksellisen suolistosairauden (IBD) hoidon tavoitteena on oireettomuus, suolen limakalvon paraneminen ja taudin aiheuttamien komplikaatioiden ehkäisy.
IBD:n lääkehoito
Tulehdukselliset suolistosairaudet ovat pitkäaikaisia sairauksia, joissa taudin kulku ja vaikeusaste vaihtelevat ajan kuluessa. Lääkehoito tulehduksellisissa suolistosairauksissa on pitkäaikainen tai pysyvä.
Lääkehoitoa tehostetaan asteittain
Lähes kaikille paksusuolen tulehdusta sairastaville aloitetaan 5-ASA-valmiste ja kortisoni. Jos oireitasi ei näillä lääkkeillä saada riittävän hyvin hallintaan, voidaan seuraavaksi aloittaa immuunijärjestelmään vaikuttava lääke, kuten atsatiopriini, 6-merkaptopuriini tai metotreksaatti. Tarvittaessa voidaan aloittaa myös biologinen lääke.
Jos hoidossasi käytetään ihon alle pistettäviä lääkkeitä (biologiset lääkkeet tai metotreksaatti), sinut opetetaan pistämään lääke itse. Suonensisäisesti annosteltavat lääkkeet annetaan päiväsairaalassa.
Taudin pahenemisvaiheissa joudutaan lisäämään lääkeannoksia ja joskus aloittamaan uusia lääkkeitä. Yleensä pahenemisvaiheessa aloitetaan kortisonikuuri, joka on aina määräaikainen.
Antibiootteja käytetään vain, jos todetaan tai vahvasti epäillään bakteerin aiheuttamaa tulehdusta.
Lääkehoidon keventäminen
Lääkehoitoa voidaan keventää (annoksia pienennetään tai lopetetaan lääke kokonaan), jos IBD on ollut pitkään oireeton.
Lääkeannosten pienentämisestä tai lääkkeen lopetuksesta päätetään lääkärin vastaanotolla. Yleensä ennen biologisen tai immuunijärjestelmään vaikuttavan lääkkeen lopetusta tehdään suoliston tähystystutkimus ja otetaan laboratoriokokeet, joilla varmistetaan niin sanottu IBD:n täysi hallinta eli syvä remissio. Lääke saatetaan joutua lopettamaan myös siinä tapauksessa, että se aiheuttaa haittavaikutuksia, kuten infektioita.
IBD:n hoidossa käytettävät lääkkeet ovat erityiskorvattavia. Lääkekulut riippuvat taudin vaikeusasteesta ja kuinka paljon lääkkeitä tarvitaan IBD:n rauhoittamiseksi. Itse pistettävät biologiset lääkkeet ovat hintavia, ja siksi niin sanottu omavastuuosuus (572 € vuonna 2019) ylittyy yleensä jo kertaostoksesta. Tällöin loppuvuoden lääkkeet maksaa Kela.
Siirry artikkeliin “Sosiaalityöntekijä” ja lue lisää lääkehoidon hinnasta.
IBD:n leikkaushoito
Hankalia tulehduksellisia suolistosairauksia voidaan hoitaa myös leikkauksella.
Haavaisen paksusuolentulehduksen leikkaushoito
Haavaista paksusuolentulehdusta sairastavista 5–10 % leikataan 10 vuoden kuluessa diagnoosista. Kokonaisuudessaan 30 % diagnoosin saaneista joutuu leikkaushoitoon (lähde: Crohn ja Colitis ry).
Yleisin leikkauksen aihe on lääkehoidolle reagoimaton ja jatkuvasti vaikeutuva tauti. Usein toistuva äkillinen ulostamisen tarve ja muut voimakkaat oireet voivat laskea elämänlaatua merkittävästi, ja jos näitä ei lääkityksen keinoin saada kuriin, voi leikkaus helpottaa oireita. Myös pitkäaikainen kortisonin käytön tarve ja muut lääkehoidon haittavaikutukset voivat joskus olla aihe leikkaushoidolle.
Mitä tarkoittaa IPAA-leikkaus?
IPAA-leikkaus (Ileal Pouch Anal Anastomosis) on yksi yleisimmistä haavaisen paksusuolen tulehduksen leikkaushoidossa tehtävistä leikkauksista.
Toimenpide koostuu muutamasta eriaikaisesta vaiheesta, joiden aikana paksu- ja peräsuoli poistetaan, ja ohutsuolen loppuosasta
eli sykkyräsuolesta (ileum) muodostetaan säiliö, joka yhdistetään peräsuolikanavaan. Säiliö on yleensä J-kirjaimen muotoinen, ja yleensä puhutaan J-pussista. Leikkauksessa säilytetään peräaukko ja sen sulkijalihakset. IPAA-leikkauksen edellytyksenä on hyvä peräaukon sulkijalihasten toiminta.
Leikkauksen kaikkien vaiheiden valmistuttua tuloksena on siis keinotekoinen peräsuoli, joten ohutsuolierite poistuu “luonnollista reittiä”. Ennen valmistumista potilaalla on usein väliaikainen avanne.
Chronin taudin leikkaushoito
Crohnin tautiin sairastuvista 25 % leikataan viiden vuoden kuluessa ja puolet leikataan 20 vuoden aikana. Leikatuista potilaista noin puolet joutuu uusintaleikkaukseen (lähde: Crohn ja Colitis ry).
Crohnin taudin leikkaushoidossa periaatteena on aina, että ainoastaan suolen tulehtunut osa poistetaan ja mahdollisimman suuri osa suolta säilytetään. Suolenpäät liitetään lähes aina yhteen, jolloin avannetta ei yleensä tarvita. Jos kuitenkin peräsuoli joudutaan poistamaan, on avanne välttämätön. Crohnin taudin leikkaushoitoa tehdään myös vatsaontelon tähystystekniikalla eli laparoskooppisesti.
Leikkaus voi tulla ajankohtaiseksi, jos
- ilmenee suoliahtauma, jonka oireena on usein aterioinnin jälkeisiä koliikkimaisia vatsakipuja ja laihtumista, sekä pahimmassa tapauksessa suolitukosoireita eli kovia vatsakipuja ja oksentelua
- kehittyy vatsaontelon märkäinen tulehdus, jonka oireena yleensä esiintyy jatkuvia vatsakipuja ja kuumetta. Osalla potilaista märkäkertymä poistetaan dreenin avulla, ja osalla joudutaan poistamaan osa suolesta
- kehittyy märkäpaiseita tai fisteleitä. Fisteli on kapea putkimainen käytävä suolen seinämästä iholle tai toiseen elimeen. Fistelin kautta suolensisältöä tai märkäeritettä voi päästä kulkeutumaan esimerkiksi iholle.
IBD:n leikkaushoidon hyödyt ja haitat
Haavaisen paksusuolentulehduksen oireet paranevat leikkauksessa pysyvästi, kun paksusuoli ja peräsuolen sairas limakalvo poistetaan kokonaan. Crohnin taudissa sen sijaan kirurgialla hoidetaan vain komplikaatioita, ja taudin uusiutuminen leikkauksen jälkeen on tavallista.
Leikkaushoito suunnitellaan yksilöllisesti ja sen toteutukseen vaikuttaa ratkaisevasti potilaan oma mielipide.
Leikkaushoidolla haavaisen paksusuolentulehduksen hoidossa on yleensä hyvä tulos: elämänlaatu paranee ja päästään eroon lääkehoidoista. Terveet elämäntavat ja hyvä ravitsemustila edistävät leikkauksesta toipumista. Tupakoinnin lopettaminen pienentää komplikaatioiden riskiä haavan ja suolisaumojen paranemisessa.
Elämäntavat hoidon tukena
Elämäntavat ovat tärkeä osa IBD:n omahoitoa. Normaalit terveellisen ruokavalion periaatteet sopivat myös IBD:n hoitoon. Tupakoinnin tiedetään lisäävän Crohnin taudin riskiä ja vaikeuttavan taudin kulkua.
Siirry tästä artikkeliin “IBD ja elämäntavat”.
Lue lisää tulehduksellisten suolistosairauksien hoidosta:
Crohn ja colitis ry: Crohnin taudin lääkehoito
Crohn ja colitis ry: Colitis ulcerosan eli haavaisen koliitin lääkehoito