Perusterveydenhuollon seuranta tarkoittaa terveyskeskuksessa tai yksityisellä lääkäriasemalla tapahtuvia, yleensä lääkärin seurantakäyntejä.
Kun tulehduksellinen suolistosairautesi on hallinnassa ja hoitosi vakiintunut, hoidon “aktiivivaiheesta” siirrytään taudin seurantaan. Yleisintä on, että seuranta toteutuu perusterveydenhuollossa eli terveyskeskuksessa tai työterveyshuollossa. Monet IBD:tä sairastavat käyvät kuitenkin säännöllisesti myös vastaanotolla vatsatautien poliklinikalla eli erikoissairaanhoidossa. Osalla koko seuranta toteutuu erikoissairaanhoidosta esimerkiksi tietynlaisen lääkityksen tai tavallista hankalamman taudin vuoksi.
Seuranta perusterveydenhuollossa
Perusterveydenhuollon seuranta tarkoittaa terveyskeskuksessa tai yksityisellä lääkäriasemalla tapahtuvia, yleensä lääkärin seurantakäyntejä.
Oireettomassa vaiheessa tapaat tai olet yhteydessä lääkäriin harvemmin kuin taudin ollessa aktiivinen. Tyypillinen seurantakäyntien väli on noin 6-12 kuukautta. Lisäksi vointiasi saatetaan kysyä turvakoeseurannan tulosten ilmoittamisen yhteydessä.
Taudin aktiivisuutta ja vointiasi seurataan oireettomankin jakson aikana, jotta hoitomotivaatiosi pysyy hyvänä ja mahdolliset taudin piilevään etenemiseen liittyvät merkit havaitaan ajoissa.
Lääkehoitoasi voidaan keventää, jos tauti on ollut pitkään rauhallisessa vaiheessa. On kuitenkin tärkeää, että et itse tee muutoksia lääkitykseesi kysymättä ensin hoitotiimiltäsi. Lääkäri suunnittelee lääkityksen keventämisen aina yksilöllisesti.
Milloin minut kutsutaan vastaanotolle, ja milloin lääkäri vain soittaa?
Jos tautisi on oireettomassa vaiheessa, eikä sinulla ole mitään huolta taudistasi tai sen oireita, voidaan seurantakäynti hoitaa puhelimitse tai muulla etäyhteydellä. Oireisessa vaiheessa on tärkeää tulla vastaanotolla, jotta lääkäri voi tutkia sinut.
Huom! On tärkeää muistaa, että perusterveydenhuollossa huolehdit itse seurantakäyntien varaamisesta. Et siis saa kutsua vastaanotolle kuten ollessasi hoidossa vatsatautien poliklinikalla.
Mitä seurantakäynnillä tapahtuu?
Seurantakäynnillä sinulta kysellään vointiasi ja sitä, oletko pystynyt käyttämään lääkkeitä ohjeiden mukaan. Lisäksi tarkistetaan, että tarvittavat lääkehoidon turvallisuuteen liittyvät turvakokeet on otettu.
Tyypillisiä lääkärin kysymyksiä seurantakäynnillä tai –soitolla ovat:
- Kuinka monta kertaa ulostat päivässä?
- Minkälainen ulosteen koostumus on, ja vaihteleeko se?
- Onko ulosteen seassa tai päällä verta?
- Onko yleiskuntosi ennallaan?