Jos hankalat vatsaoireet tekevät kotona pärjäämisen mahdottomaksi, potilas voidaan joutua ohjaamaan päivystyksestä sairaalaosastolle hoitoon.
Osastolta käsin tehdään yleensä lisää tutkimuksia, joilla pyritään selvittämään oireita aiheuttavan suolistosairauden laatu, jos se ei ole jo ennestään tiedossa.
Osastolla tehtäviä tutkimuksia ovat esimerkiksi laboratoriokokeet ja ulostenäytteet, tähystystutkimukset ja tietokonetomografiakuvaukset.
Keitä osastolla on töissä?
Sairaalaosastolla on töissä sairaanhoitajia ja lääkäreitä sekä muuta henkilökuntaa. Läheiset saavat yleensä vierailla luonasi sairaalaosastolla. Tarkemmista vierailuajoista kannattaa kysyä osaston henkilökunnalta. Jos sinulla on käytössä lääkkeitä muiden sairauksien hoitoon, ne otetaan osastolla yleensä normaaliin tapaan.
Miten pitkään olen osastolla?
Sairaalaosastolla vietetty aika riippuu siitä, miten nopeasti hoito alkaa tehota. Jos oireet lievittyvät lääkityksen myötä nopeasti, riittää usein muutaman päivän hoito. Jos suonensisäinen kortisonihoito ei tehoa riittävästi, aloitetaan suonensisäinen biologinen lääkehoito. Tällöin hoitoaika on yleensä 1-2 viikkoa. Osastohoidon päättyessä hoitosi jatkuu käynteinä vatsatautien poliklinikalla Tyks:ssa tai lähisairaaloiden vastaavilla poliklinikoilla.
Tarkoittaako osastohoito aina leikkausta?
Jos vaste lääkkeille on huono ja oireet vaikeat, IBD:a voidaan joutua hoitamaan leikkauksella. Silloin kokonaishoitoaika on yleensä useita viikkoja. Vain pieni osa osastohoitoon joutuvista tarvitsee leikkaushoitoa. Vain vaikea, lääkehoidolle vastaamaton koliitti eli paksusuolen tulehdus tai komplisoitunut Crohnin tauti ovat aiheita leikkaushoitoon.