Useimmiten IBD:ssä oireettomat ja oireiset jaksot esiintyvät vaihtelevasti. IBD:n oireiden lisääntyessä rauhallisen vaiheen jälkeen puhutaan pahenemisvaiheesta. Sellaisen aikana saatat tarvita tehostettua lääkehoitoa ja seurantaa.
Kuinka kauan oireita kannattaa seurata ennen yhteydenottoa omaan hoitotahooni?
Pahenemisvaiheessa oireet saattavat ilmaantua hyvin nopeasti, jopa vuorokauden kuluessa. Tavallisinta on oireiden ilmaantuminen tai hankaloituminen päivien tai viikkojen kuluessa. Pahenemisvaiheessa oireet ovat samoja kuin taudissa muutenkin: verislimaista tai veristä ripulia ja vatsakipua. Vaikeassa pahenemisvaiheessa voi niin ikään esiintyä yleisoireita, joihin lukeutuvat muun muassa kuume, laihtuminen, ruokahaluttomuus ja väsymys.
Hoitoon hakeutumisen kiireellisyys riippuu oireittesi hankaluudesta. Jos ripulia on kymmenkunta kerta päivässä ja siinä on jatkuvasti verta, ja sinulle on lisäksi ilmaantunut yleisoireita, on syytä mennä päivystykseen. Lievempiä oireita voi puolestaan seurata esimerkiksi viikonlopun yli ja ottaa arkena yhteyttä nykyiseen perusterveydenhuollon hoitotahoosi.
- Arvioi hoitosi kiireellisyys VSSHP:n sivuilta löytyvän työkalun avulla.
- Tutustu Turun terveysasemien päivystyksiin.
- Tutustu Turun alueen yhteispäivystykseen.
- Lue Terveyskylän Päivystystalon sivuilta yleisiä ohjeita ja vinkkejä päivystykseen hakeutumisesta.
Pahenemisvaiheen hoito terveyskeskuksessa tai työterveydessä
IBD:n lieviä pahenemisvaiheita voidaan yleensä hoitaa terveyskeskuksessa tai työterveyshuollossa ilman, että hoitosi siirtyisi takaisin erikoissairaanhoidon poliklinikalle. Hoitosuunnitelmaasi saattaa olla kirjattuna ohjeita siitä, miten lääkehoitoa voidaan tehostaa pahenemisvaiheen osuessa kohdalle. Sinua hoitava lääkäri voi myös konsultoida vatsatautien poliklinikan lääkäriä siitä, miten lääkehoitoa kannattaisi tehostaa.
Tavanomaisia keinoja pahenemisvaiheen lääkehoidon tehostamisessa on lisätä mahdollisesti käyttämäsi 5-ASA-lääkkeen annosta tai aloittaa määräaikainen kortisonikuuri.
Jos kortisonikuureja joudutaan käyttämään toistuvasti eli yli kaksi kertaa vuoden aikana, on terveyskeskuslääkärin tai työterveyslääkärin yleensä syytä tehdä lähete erikoissairaanhoidon poliklinikalle, jotta säännöllisesti käyttämääsi lääkitystä voidaan tehostaa.
Miten pahenemisvaiheita voi itse ehkäistä?
Ensisijaista on käyttää IBD:n hoitoon määrättyjä lääkkeitä ohjeiden mukaisesti ja huolehtia tarvittavista rokotuksista sekä säännöllisestä hammashoidosta. Viimeksi mainittu on tärkeää etenkin silloin, kun käytät biologista tai immuunijärjestelmään vaikuttavaa lääkettä.