Asiantuntijapalvelut

Asiantuntijapalvelut Neurokeskuksessa

Fysioterapia

Lääkärin konsultaatiopyyntö on aiheellinen, kun potilaalla ilmenee ongelmia liikkumisessa, tasapainon hallinnassa, liikkeiden tuotossa ja hengitysfunktiossa.

  • liikkumisen ja tasapainon arvio/harjoittaminen
  • apuvälinetarpeen arvio
  • fysioterapiatarpeen arvio ja jatkokuntoutuksen järjestäminen
  • ohjaus ja neuvonta.

MS-hoitaja voi ohjata potilaan fysioterapeutille ilman lähetettä omaehtoisten harjoitteluohjeiden saamiseksi.

Lantionpohjan fysioterapiaa varten tarvitaan lähete ensin naisista GYN, URO , GKIR  miehistä URO ja GKIR  toimialuille, joissa lantionpohjan status lantionpohjan fysioterapiaa varten tarkistetaan. Em. toimialueiden lääkäri tekee lähetteen lantiopohjafysioterapiaan.

MS-potilaiden lantionpohjan toimintahäiriöiden pääongelmana esiintyy usein virtsaamisen- ja/ tai ulosteen hallinnallista haastetta, jota voidaan harjoittelulla kohentaa mutta harvoin kokonaan parantaa. Fysioterapeuttisen tutkimuksen (esitiedot, haastattelu, ja lantionpohjan lihasten EMG- tutkimus) perusteella valitaan yhdessä potilaan kanssa fysioterapian tavoitteet ja keinot. Fysioterapian keinoina ovat ohjaus ja neuvonta, terapeuttinen harjoittelu ja sähköstimulaatiohoito.

Lantionpohjafysioterapian indikaationa on aina lantionpohjan toiminnallinen häiriö (mm. virtsaamisen-, ulostamisen ongelmat ja kivunhallinnalliset asiat), johon voidaan tahdonalaisten lihasten toiminnalla vaikuttaa.  Lähetteessä pitää olla näkyvillä lähettämissyy, jotta voidaan varmistua toiminnallisen häiriön kriteerien täyttymisestä.  Lantionpohjafysioterapiassa lähestymistapa on kokonaisvaltainen.

Lantionpohjan fysioterapiaa varten tarvitaan lähete ensin naisista GYN, URO, GKIR, miehistä URO ja GKIR toimialueille, joissa lantionpohjan status lantionpohjan fysioterapiaa varten tarkistetaan. Edellä mainittujen toimialueiden lääkäri tekee lähetteen lantiopohjafysioterapiaan.

Lue lisää:

Terveyskylä.fi: Fysioterapia

Terveysportti.fi: Fysioterapia

Pelvicus.fi: Tulostettavaa materiaalia ja esitteitä

Käypähoito.fi: Virtsankarkailu (naiset)

Toimintaterapia

Lääkärin konsultaatiopyyntö on aiheellinen, kun potilaalla ilmenee vaikeuksia suoriutua tarvitsemistaan ja haluamistaan päivittäisistä toiminnoista. 

  • toimintakyvyn arvio: päivittäiset toiminnot (mm. käsienkäyttö, kognitio, väsyvyys)
  • pienapuväline-, ortoosi- ja painetekstiilien tarvearvio (valmistuotteet, yksilöllisesti valmistetut)
  • toimintaterapiatarpeen arvio ja jatkokuntoutuksen järjestäminen
  • ohjaus ja neuvonta

Lue lisää:

Terveyskylä.fi: Toimintaterapia

Puheterapia

Lääkärin konsultaatiopyyntö puheterapeutille on aiheellinen mikäli potilas itse, hänen läheisensä tai lääkäri havaitsevat ongelmia, jotka viittaavat

  • äänen voimakkuuden heikentymiseen
  • puheen tuoton epäselvyyteen
  • nielemisvaikeuteen
  • sanahaun ja kerronnan vaikeuksiin.

Jos potilaan hoitovastuu on terveyskeskuksessa, puheterapeuttinen arviointi ja kuntoutus toteutetaan ensisijaisesti kunnan omana toimintana tai ostopalveluna. Mikäli potilaan hoitovastuu on sairaanhoitopiirin neurologialla, puheterapeuttinen arviointi toteutuu siellä. Puheterapeuttinen kuntoutus toteutetaan tällöin joko sairaanhoitopiirin maksusitoumuksella tai kunnan järjestämänä. Mikäli potilas kuuluu Kelan kuntoutuksen piiriin, voidaan puheterapeuttista kuntoutusta suositella kuntoutussuunnitelmassa.

Puheterapeutin tehtävänä on arvioida sairauden aiheuttaman häiriön laatua ja vaikeusastetta sekä arvionsa pohjalta tarvittaessa laatia suunnitelma puheterapeuttisesta kuntoutuksesta, omaisten ohjaustarpeesta ja kommunikaatioapuvälineiden tarpeesta. Kuntoutuksen menetelmät ja tavoitteet määräytyvät potilaan häiriön mukaan.

Lue lisää:

Terveyskylä.fi: Puheterapia

Terveysportti.fi: Puheterapia 

Kuntoutusohjaus

Kuntoutusohjaus on laaja-alaista pitkäaikaissairaan ja/tai vammautuneen henkilön ja hänen läheistensä jokapäiväistä selviytymistä tukevaa toimintaa. Kuntoutusohjauksen tavoitteena ovat potilaan ja hänen perheensä toimintakyvyn ja itsenäisen selviytymisen tukeminen ja lisääminen muuttuneessa elämäntilanteessa.

Kuntoutusohjaaja on potilaan ja hänen perheensä/läheistensä yhteyshenkilö sairaalan, kodin, päiväkodin, koulun sekä hoitoon ja kuntoutukseen osallistuvien ammattihenkilöiden ja eri palvelujärjestelmien välillä.

Kuntoutusohjaaja

  • antaa sairauteen ja/tai vammaan liittyvää henkilökohtaista neuvontaa ja ohjausta potilaalle ja hänen perheelleen
  • ohjaa lääkinnällisen, sosiaalisen ja ammatillisen kuntoutuksen palveluihin
  • ohjaa apuvälineiden käytössä
  • ohjaa sosiaaliturvaan ja -palveluihin liittyvissä asioissa
  • seuraa ja koordinoi kuntoutustoimenpiteiden toteutumista.

Kuntoutusohjaajalle ei tarvita lähetettä.

Lue lisää:

Terveyskylä.fi: Kuntoutusohjaus

Sosiaalityö

Sosiaalityöntekijä opastaa ja avustaa potilaita ja heidän läheisiään siten, että sairaudesta huolimatta taloudellinen toimeentulo, sosiaalinen suoriutuminen ja yhteiskunnallinen osallistuminen jatkuisivat mahdollisimman normaalisti. Sosiaalityöntekijöiden palvelut ovat maksuttomia.

Konsultaatiopyyntö sosiaalityöntekijälle on aiheellinen, mikäli lääkäri, muu henkilökunta, potilas tai hänen läheisensä huomaavat tarvetta

  • Neuvontaan ja ohjaukseen sosiaalivakuutus-, sosiaalietuus-, sosiaalipalvelu-, kuntoutumis- ja oikeusturva-asioissa.
  • Avustaa eri hakemusten teossa.
  • Järjestää hoitoon ja kuntoutukseen liittyvää toimeentuloa.

Sosiaalityöntekijälle ei tarvita lähetettä.

Palveluita ovat muun muassa

  • sosiaalisen arvion tekeminen
  • neuvonta ja ohjaus sosiaalivakuutus-, sosiaalietuus-, sosiaalipalvelu-, kuntoutumis- ja oikeusturva-asioissa sekä avustaminen niihin liittyvissä hakemuksissa
  • hoitoon ja kuntoutukseen liittyvän toimeentulon järjestäminen sekä muun välttämättömän toimeentulon turvaaminen 
  • kuljetuspalvelut.

Neuropsykologin arvio

MS-tautiin voi liittyä joko ohimeneviä tai pysyviä/eteneviä kognitiivisia vaikeuksia. Kognitiivisilla toiminnoilla viitataan ajatteluun ja tiedonkäsittelyyn. MS-taudille tyypillisiä kognitiivisia häiriöitä ovat muistin, oppimisen ja tarkkaavaisuuden vaikeudet sekä yleinen tiedonkäsittelynopeuden hidastuminen. Ajattelussa ilmenee monilla voimakasta väsymistä (kognitiivinen uupumus), ja myös oman toiminnan, tunne-elämän ja käyttäytymisen säätelyssä voi tapahtua muutoksia. Keskushermostovaurioiden pohjalta syntyvien pysyvien kognitiivisten häiriöiden lisäksi esim. mielialaoireet, univaikeudet, sairauden pahenemisvaiheet tai lääkitykset voivat aiheuttaa tilapäisiä kognitiivisia häiriöitä.

Kognitiivisten vaikeuksien laajuutta, vaikeusastetta ja taustatekijöitä voidaan arvioida neuropsykologisella tutkimuksella. Neuropsykologisen tutkimuksen pohjalta voidaan arvioida mm. potilaan toiminta- ja työkykyisyyttä sekä neuropsykologisen kuntoutuksen tarvetta. Tutkimukseen tullaan aina neurologin lähettämänä.

Neuropsykologinen kuntoutus toteutetaan usein VSSHP:n maksusitoumuksella, joissakin tapauksissa myös Kelan harkinnanvaraisena tai vaativana lääkinnällisenä kuntoutuksena. Neuropsykologisen kuntoutuksen käynnistäminen edellyttää neuropsykologista tutkimusta.  Potilaan tutkinut neuropsykologi arvioi kuntoutustarvetta ja kirjaa tätä koskevan suosituksen psykologin lausuntoon. Päätöksen kuntoutuksen käynnistämisestä tekee neurologi, joka myös panee vireille (sanelee) maksusitoumuksen.

Seksuaalineuvonta

Tyks Neurokeskuksessa hoidossa olevien on mahdollista päästä seksuaalineuvojan vastaanotolle keskustelemaan seksuaalisuuteen liittyvistä kysymyksistä.

Seksuaalisuus on tärkeä osa ihmisen identiteettiä ja elämää. Erilaiset elämäntilanteet, sairaudet ja niiden hoidot voivat vaikuttaa seksuaaliterveyteen ja seksuaaliseen hyvinvointiin. Seksuaalisuus ei kuitenkaan häviä sairauden, vammautumisen tai kivun myötä ja siksi seksuaalisuus tulee huomioida hoidossa ja terveyden edistämisessä. Seksuaalineuvonnan keinoin pyritään auttamaan asiakkaita voimaan paremmin kulloisessakin elämäntilanteessa.

Seksuaalineuvonnassa annetaan tietoa ja tukea seksuaalisuuteen liittyvissä asioissa ja pohditaan ratkaisuvaihtoehtoja asiakkaan esille nostamiin ongelmiin tai huolen aiheisiin. Seksuaalineuvonnan avulla voidaan ennaltaehkäistä ongelmien syntymistä tai vaikeutumista. Yhdessä keskustellen pyritään luomaan myönteinen suhde omaan seksuaalisuuteen sekä mahdolliseen parisuhteeseen.

Seksuaalineuvojalle ei tarvita lähetettä.

 

Muut asiantuntijapalvelut

Ravitsemusterapia

Terveyttä edistävät ruokailutottumukset tukevat selviytymistä MS-taudin kanssa, auttavat painonhallinnassa ja ehkäisevät muita sairauksia, joita saattaa vähentyneen aktiivisuuden mukana ilmaantua. Lisäksi ravitsemussuositusten mukaisesti koottu ravitsemus auttaa hillitsemään matala-asteista tulehdusta. Oikeanlaisesta ravitsemuksesta saattaa olla hyötyä myös mahdollisten vatsavaivojen ehkäisyssä ja hoidossa. Sairauden edetessä ja mahdollisten nielemisvaikeuksien vuoksi MS-tautia sairastavilla potilailla lisääntyy riski vajaaravitsemukselle.

Potilaan tulee saada perustason ravitsemusohjausta asiaan perehtyneen sairaanhoitajan toimesta jo sairauden alkuvaiheessa. MS-tautia sairastavan ravitsemustilaa tulee seurata potilasta hoitavassa yksikössä muun seurannan ohessa.

Vajaaravitsemusriskissä oleva MS-potilas tarvitsee tehostettua ruokavaliota. Hoitoyksikössä MS-taudin hoitoon perehtynyt sairaanhoitaja ohjaa tehostetun ravitsemuksen toteuttamista, mikäli NRS pisteet ovat ≥ 3.

Ravitsemusterapeutin konsultaatio on tarpeen, mikäli NRS –pisteet ovat ≥ 5 tai havaitaan muutoin lisätarvetta terveyttä edistävän ruokavalion tukemiseen, painonhallintaan tai kun tarvitaan tarkempi arvio ravitsemuksen riittävyydestä ja yksilöllinen ravitsemushoitosuunnitelma ovat tarpeen. Letkuravitsemusta tarvitseva MS-potilas kuuluu myös ravitsemusterapeutin vastaanotolle letkuravitsemuksen suunnittelua, toteutusta ja seurantaa varten.

Lue lisää:

Thl.fi: Ravitsemussuositukset

Neuroliitto.fi: MS ja Ravinto, Opas hyvään arkeen

Neuroliitto.fi: Helposti nieltävä - apua nielemisen vaikeuksiin, Opas hyvään arkeen

Terveyskylä.fi: Painonhallinta, ammattilaiset

Terveyskylä.fi: Lihavuuden hoito TerveyskyläPRO-palvelussa

Terveyskylä.fi: Omahoito-ohjelmat, Ravitsemus riittäväksi – Estä vajaaravitsemus

Uroterapia

TYKS:n urologian poliklinikan uroterapeutti antaa MS-potilaille virtsarakon katetrointiohjausta. Lähete urologian poliklinikalle tarvitaan.

Neurologian poliklinikan sairaanhoitajat tekevät tarvittaessa jäännösvirtsan ultraäänitutkimuksen.

Inkontinenssihoitaja

TYKS:n gastroenterologian poliklinikan inkontinenssihoitajat antavat opastusta ummetuksen, ulosteenkarkailun ja ulostamisvaikeuksien hoitoon. Tarpeen mukaan ohjeistetaan suolihuuhtelulaitteiden sekä anaalitamppoonien käyttö. Lähete gastrologian poliklinikalle tarvitaan.

Psykiatrinen sairaanhoitaja

MS-tautiin sairastuminen tai sairauden paheneminen voivat aiheuttaa mielialaoireita, kuten ahdistusta ja masennusta. MS-hoitaja tai psykiatrinen sairaanhoitaja voi antaa keskustelutukea. Psykiatriselle sairaanhoitajalle tarvitaan lähete.