Lääkärin vastaanotto (ESH)

Seurantakäynnit ja tutkimukset

MS-potilas kuuluu erikoissairaanhoitoon taudin diagnosoinnin, immunologisen lääkehoidon aloituksen ja seurannan ja erikoissairaanhoitoa vaativan oireenmukaisen lääkehoidon toteutuksen osalta (baklofeenipumppuhoito spastisuuteen, botuliinitoksiinihoito, vaativat kivun hoidot).

MS-potilaita hoidetaan Tyks kantasairaalan ja kaikkien lähisairaaloiden (Tyks Loimaan sairaala, Tyks Salon sairaala, Tyks Turunmaan sairaala ja Tyks Vakka-Suomen sairaala) neurologian poliklinikoilla. Tyks kantasairaalassa MS-potilaita hoidetaan neuroimmunologian vastaanotolla viitenä päivänä viikossa, poliklinikan ylilääkärin vastaanotolla perjantaisin, erikoistuvan lääkärin vastaanotolla maanantaisin tutoroituna neuroimmunologian vastaanotolta, sekä neuroimmunologian professorin vastaanotolla. Baklofeenipumppuhoitojen seuranta tapahtuu erikoislääkärin vastaanotolla. Botuliinitoksiinihoidot rakontoimintahäiriöön hoidetaan urologian poliklinikalla ja spastisuuteen neurologian botuliinivastaanotolla.

MS-potilaiden seuranta tapahtuu pääsääntöisesti poliklinikalla. Ensikäynnit sekä käynnit, joilla laaditaan kuntoutussuunnitelma, ovat kestoltaan 60 minuuttia, muut käynnit 45 minuuttia. Lisäksi MS –taudin pahenemisvaiheen potilaille on varattu 30 min kiireajat. Osastohoito, mikäli tarpeen esimerkiksi vaikean pahenemisvaiheen vuoksi tai baklofeenipumppuhoidon aloituksen arvioon, tapahtuu T-sairaalassa neurologian osastolla TA5. Ennen lupapaikan antamista osastolle baklofeenipumppuhoidon aloituksen arvioon potilaat tarvitsevat polikliinisen arviokäynnin Tyks kantasairaalassa.

Lue lisää:

Lääkehoito

Aktiivisen ja erittäin aktiivisen MS-taudin seurantaan on laadittu lääkityskohtaiset laboratorio- ja MK-seurantaprotokollat, jotka määrätään vakiomääräys-toimintoa käyttäen.

  • Kontrollikäynnit lääkärillä ovat yleensä 12 kk välein, erittäin aktiivisessa MS-taudissa tarvittaessa 6 kk välein.
  • Kontrollikäynnit hoitajalla (Hoitajan vastaanotto (ESH))
  • Aivojen MK tehdään yleensä 6 kk kohdalla lääkityksen aloituksesta tai vaihdosta referenssikuvaksi, johon verrattuna hoidon tehoa seurataan 6-12 kk kuluttua tehtävällä kontrollikuvauksella.
  • Laboratorioseurannat osittain hoitajavetoisesti (Hoitajan vastaanotto (ESH))
  • Lääkehoidon lopetuksen jälkeen on yleensä perusteltua tehdä tautiaktiivisuuden palaamisen arvioimiseksi aivojen MK vuoden sisällä ja järjestää sen jälkeen yksi kontrollikäynti, minkä jälkeen seuranta kuntoutussuunnitelmineen siirtyy perusterveydenhuoltoon tai MS-neuvolaan, mikäli potilaan kotikunta hankkii sieltä palveluita ostopalveluna.

Neuroimmunologian meetingit

Noin kaksi kertaa kuukaudessa tiistaisin klo 14-15.30 etäyhteydellä (kutsulinkki neurologian viikko-ohjelmassa)

    • Kokouksessa käsitellään potilaita, joilla harkitaan lääkehoidon tehostamista ja potilaita, joilla heti diagnoo​sivaiheessa halutaan harkita erittäin aktiiviseen MS-tautiin tarkoitettuja lääkkeitä
    • Kokouksessa käsitellään myös muita MS-taudin diagnostiikkaan ja hoitoon liittyviä ongelmia sekä tarpeen mukaan muita neuroimmunologisia sairauksia.
    • Enintään 5 potilasta/kokous.
  • Potilas ilmoitetaan neuroimmunologian meetingiin kirjaamalla asia moniammatilliseksi määräykseksi.
  • Hoitava lääkäri esittelee potilastapauksensa kokouksessa. Jos hän itse ei pääse paikalle, tulisi kliinisen historian, aiemmat lääkekokeilut tuloksineen sekä kysymyksenasettelun olla kirjattuna ja helposti asiakirjoista löydettävissä. Hoitava lääkäri varmistaa, että ennen kokousta MS-rekisterissä on potilaan dg-pvm, pahenemisvaiheet, lääkitykset ja viimeisin EDSS-kirjaus.
  • Neuroimmunologian meetingiin voi tulla ehtiessään kuunteluoppilaaksi.

Yhteystiedot

Osastonsihteeri:

Puh. 02 313 9723 terveydenhuollon ammattilaisille maanantai – perjantai kello 8.00–14.00.

Sairaanhoitaja:

puh. 02 3138719 hoidolliset asiat.
maanantai – torstai kello 8.30–10.00, perjantai klo 9.30-10.30 ja maanantai – perjantai kello 12.00–13.00

Perusterveydenhuollon konsultaatiot:

Ei-kiireellisiä konsultaatiopuheluita varten varataan puhelinaika neurologian pkl:ta, puh. 02-3139723.