Elintavat

Omahoito

MS-tauti on pitkäaikaissairaus, jossa omahoito on yksilöllistä ja päivittäistä. Omahoidon tukemisessa valmennetaan potilaita saavuttamaan paras mahdollinen elämänlaatu MS-taudista huolimatta. Hoitohenkilökunnan tehtävänä on tukea potilasta selviytymään ja motivoitumaan omahoitoon. Omahoitoon kuuluu mm. terveellinen ruokavalio, riittävä liikunta, sosiaaliset suhteet, tupakoimattomuus, alkoholin välttäminen/kohtuukäyttö ja mielen hyvinvoinnista huolehtiminen. Omahoitoon sisältyy myös sairauden lääkehoito ja omatoiminen terveydentilan seuranta. Omahoidon ohjausta toteutetaan moniammatillisesti.

Milloin hoitaja konsultoi lääkäriä?

  • MS-taudin oireiden lisääntyminen
  • MS-taudin lääkityksen lääkehoidon muutostarve, esimerkiksi haittavaikutukset ja/tai lisääntyneet oireet lääkityksestä huolimatta.
  • Muiden asiantuntijapalveluiden tarve potilaalla (eri terapeutit /lähete)

Lue lisää:

  • Katso intranetistä (Santra): MS-hoitajan vastaanotto ja Talon tavat, MS-tauti
  • Lääkehoito

Oireet

MS -taudin oireet ovat yksilöllisiä. Potilas löytää tietoa sairauteen liittyvistä oireista MyMS-palvelusta oireluettelon alta.

Lue lisää:

Elintavat

Tupakointi ja päihteet

Tupakointi pitää yllä keuhkoissa hiljaista tulehdusta. Se taas kiihdyttää valkosolujen virhetoimintoja ja vaikuttaa epäedullisesti MS-taudin kulkuun ja ennusteeseen, heikentää hoitojen onnistumista ja aiheuttaa muita haittoja, joten tupakoimattomuuteen tulee kannustaa aktiivisesti. Potilas voi saada lisätukea MS-hoitajalta tai hänet voidaan ohjata keuhkopoliklinikan tupakastavieroitushoitajalle.

MS-tautia sairastavalla alkoholi voimistaa sairauden oireita ja onnettomuuksien riski kohoaa. Yleisen aivoterveyden kannalta on myös MS-tautia sairastavien syytä pitäytyä kohtuullisessa alkoholinkäytössä.

Lue lisää:

Liikunta, lepo ja uni

Liikkuminen on osa MS-taudin hoitoa. Hyvä yleiskunto auttaa välttämään tulehdussairauksia sekä ylläpitämään tasapainoa, lihaskuntoa ja liikuntakykyä ja vahvistamaan henkistä hyvinvointia. Kaikki liikuntalajit ovat mahdollisia, ja liikuntaharrastusta voi mukauttaa sairauden tuomiin muutoksiin.

Riittävän levon ja unen merkitys jaksamiselle ja hyvinvoinnille on tärkeää ja korostuu erityisesti uupumus- ja kognitio-oireissa.

MS-taudin pahenemisvaiheen aikana suositellaan lepoa.

Tarvittaessa voi ohjata potilaan fysioterapeutille saamaan omaehtoisen harjoittelun ohjeita.

Lue lisää:

Ravitsemus, painonhallinta

Säännölliset ruokailutottumukset ja normaali suositusten mukainen ruokavalio sekä riittävä nesteen nauttiminen sopivat myös MS-tautia sairastaville. Yksilöllisesti on huomioitava ruokailun vaikutusta esimerkiksi uupumusoireeseen, ummetukseen ja painonhallintaan.

Lihavuus ylläpitää MS-taudin aktiivisuutta. Tarvittaessa potilasta ohjataan laihduttamaan ja potilas voidaan ohjata myös ravitsemusterapeutille.

Lue lisää: